ja katka

Prichádza obdobie zimy, posvieťme si na vitamíny

Vitamíny  zabezpečujú správne fungovanie nášho tela. Potrebujeme ich, ale naše telo si ich nedokáže vytvoriť samé, musíme mu ich dodať v strave – v ovocí a v zelenine.  Od jari do jesene s tým veľký problém nemáme. Naše záhradky,  pulty v obchodoch a na trhoch sú plné  sezónneho ovocia a zeleniny. No v zimnom období je to horšie. Na pultoch v obchodoch je síce stále pestrá ponuka  ovocia a zeleniny, ale žiaľ, väčšinou z dovozu.

Keď som začala písať tento článok rozmýšľala som, čo nové sa ešte dá k téme – vitamíny v zime – napísať. Na internete som našla veľa informácií, ktoré si môže vygoogliť každý. No predsa ma napadli dve témy, ktorým sa budem venovať.

1. Vitamíny ukryté v ovocí a v zelenine z našich záhrad

Ovocie a zelenina, ktoré si dopestujeme v našich klimatických podmienkach sú pre nás tým najprirodzenejším zdrojom vitamínov. To, čo si vypestujeme v záhradke prospieva vášmu organizmu viac, ako rôzne exotické ovocie. Dlhé roky žije človek v symbióze s prírodou a jeho organizmus sa prispôsobil prírodným plodinám z oblastí, v ktorých žije.

Otázka znie: aké ovocie či zeleninu jesť v zimnom, aby sme si zabezpečili všetky potrebné vitamíny? V záhradkách nič nerastie, trhoviská už nie sú preplnené a plodiny zo supermarketu sú otáznej kvality. Odpoveď treba hľadať v jesenných plodinách, ktoré sa dajú uskladniť tak, aby sme ich v zime mohli konzumovať.

Ja som sa pri písaní článku vrátila späť do svojho detstva.  Spomínala som na to, čo sme mávali na stole, čo sme vtedy jedávali, čo a ako sme skladovali. Doteraz sa pestujú všetky naše klasické plodiny  – zdroje vitamínov a minerálov. Ale vďaka pestrej ponuke rôznych exotických či netypických plodín v obchodoch, produkty našich starých mám upadajú do zabudnutia.

Kapusta

V zimných mesiacoch patrí k najvýznamnejším zdrojom vitamínu C. Domáca kyslá kapusta je už roky považovaná za jednu z najzdravších potravín. V zimnom období je výborným probiotikom  a antioxidantom. Náš organizmus prečistí od rôznych škodlivín. Tradícia nakladania kapusty do sudov je stále živá. Pamätám si, ako ocko rezal doma kapustu, potom sme ju vo vani solili a nakoniec žmýkali. To žmýkanie som mala najradšej. Do kapusty ocko pridával hrozno, voňavé  dule, cibuľu, cesnak, bobkový list a koreniny. A potom nám doma bublala a kvasila. Nakoniec skončila v pivnici, aby ju mohli moji príbuzní celú zimu jesť. Ja som totiž tejto zdravej potravine nikdy neholdovala a ani doteraz ju nemám rada. Jesenná čerstvá kapusta sa pri správnom skladovaní dá uchovať aj 3-4 mesiace. Ešte pred uskladnením je potrebné hlávky  nechať v chladnej, dobre vetrateľnej miestnosti. Vonkajšie listy oschnú a chránia hlávku pred hnilobou. Hlúb vytvorí na reznej ploche ochrannú vrstvu. potom ju preložiť do chladnejších pivníc, vlhkosť vzduchu je vhodná okolo 95%.

Zemiaky

Zemiaky sú najvýznamnejšou poľnohospodárskou plodinou. Ich obľuba súvisí s nenáročnosťou pestovania, ale hlavne s vysokým hektárovým výnosom. Ten, kto chodil na zemiakové brigády, to určite potvrdí – navláčili sme sa ich plných vedier. Ako dieťa som nemala rada obdobie kupovania zemiakov. Vrecia, ktoré rodičia doviezli domov, bolo treba vysypať, prebrať, zhnité vyhodiť, poškodené dať do debničky pre skoré použitie a zdravé zemiaky sa ukladali do drevených debničiek z ovocia. Potom sme debničky znášali do vlhkej pivnice pod schodmi, kde nám zemiaky vydržali až do leta.

Ružičkový kel

Ružičkový kel je zelenina, ktorú môžete mať v záhrade aj počas zimy. Vydrží aj mrazy do – 15 stupňov! Keď ružičkový kel prežije prvý mráz je chutnejší. Takže máte chutný kel počas zimy vždy čerstvý aj bez skladovania. V minulosti bola táto zelenina spolu s kapustou jedna z mála čerstvých zdrojov vitamínu C počas zimy. Malé zelené ružičky stačí povariť krátko, cca. 7 minút, potrieť maslom, pridať koreniny či syr a pochúťka je na svete.

Foto zdroj: http://www.pluska.sk

Červená repa (cvikla)

Koľkokrát ste počuli vetu: Som zdravý ako repa! Nuž veru, ak sme zdraví ako repa, môžeme byť šťastní. Repa, či skôr po našom cvikla, dnes zažíva comeback. Šťava z cvikly sa stáva populárnym a najzdravším spôsobom využitia tejto plodiny. Zaujímavosťou je, že pri varení si udrží veľa zo svojich účinných látok, no konzervovaním a sterilizáciou ich stráca.  Prezradím vám moju najobľúbenejšiu úpravu cvikly: nakrájať na menšie kúsky a dať piecť spolu so strúčikmi cesnaku. Pred dopečením k nej pridať syr s modrou plesňou a nechať v rúre trochu piecť.

Mrkva, petržlen, zeler

Koreňová zelenina je nabitá vitamínmi. Vhodná je do varenia a v čerstvom stave aj na šaláty. Uskladňovali sme ju vo vlhkej pivnici, očistenú, prebratú a uloženú do debničiek s pieskom. Mrkvu, na rozdiel od iných druhov zeleniny, je dobré konzumovať varenú. Vo varenom stave je ľahšie spracovateľná pre naše telo a betakarotény sa sa účinnejšie vstrebávajú. Ak konzumujete surovú mrkvu, je dobré pridať ku nej aj olej – mandľový či olivový. Petržlen má diuretické účinky, no vo zvýšených dávkach by ho nemali konzumovať tehotné ženy.  Nasekaná petržlenová vňať v mrazničke vám dochutí akékoľvek jedlo počas celej zimy. Zeler reguluje hormóny a je známy ako afrodiziakum. Obsahuje  aj éterické oleje, ktoré mu dodávajú jeho charakteristickú arómu.

Jablká

Najrozšírenejšie ovocie našich záhrad. Červené, sladké a šťavnaté. Odtrhnúť zo stromu, zahryznúť a šťava z jab=lk by mala doslova tiecť – to je moja predstava jesene a jablka.  Jablká je dobré jesť neošúpané. V šupke, alebo tesne pod ňou sa hlavne nachádzajú vitamíny.  Jablká sa dajú uskladniť v pivnici v debničkách, zabalené v novinách. Alebo sa dajú sušiť a počas dlhých zimných večerov vyjedať pri televízore namiesto chipsov. Jadierka z jabĺk sú cenným zdrojom jódu.

Cesnak, cibuľa

Cesnak je prírodné antibiotikum a podporuje imunitu. Typický cesnakový zápachý mnohých z nás odrádza. Spôsobujú sírne zlúčeniny, ktoré obsahuje najmä alicín. A práve vďaka obsahu týchto látok má silné antibakteriálne a antivírusové účinky. Cibuľa – plodina ktorú používame denne. Ale asi si popri tom neuvedomujeme, čo všetko sa skrýva pod jej šupkami. V surovom stave je najúčinnejšia. Šťava z cibule dokáže vyliečiť niektoré druhy kašľa a uvoľniť priedušky. Očistenú cibuľu spotrebujte do 24 hodín, potom sa stáva toxickou.

Skladovanie vysušenej cibule a cesnaku je veľmi efektné. Kto ich vie uviazať do krásnych vencov, získa do kuchyne estetickú, prírodnú a zároveň aj užitočnú dekoráciu.

Strukoviny

Neviem koľko večerov som v detstve strávila lúpaním suchej fazule. Sedeli sme všetci v kuchyni, rozprávali sa a lúpali. A potom jedli, hlavne ako prívarky. Hlavnou výhodou strukovín je pomerne nízky obsah tukov a vysoký obsah vlákniny. Fazuľa, šošovica a cícer – plodiny, na ktoré pomaly zabúdame. Z uvarených strukovín sa dajú robiť veľmi chutné pomazánky.

Tekvica

Tekvica je známa hlavne ako plodina na vyrezávanie rôznych strašidiel. Na pestovanie nie je náročná a jej zimné uskladnenie v mrazničke je tiež jednoduché. Stačí ošúpať, nastrúhať, vložiť do igelitového vrecka a dať zamraziť. Tekvicový prívarok si môžete uvariť kedykoľvek počas zimy. Vysušené a opražené tekvicové semienka sú dobrou a prospešnou maškrtou.

Vlašské orechy

Každý rok v októbri sa rozpúta zhánka po orechoch. Kedysi sme ich doma po večeroch lúskali, dnes ak sa dá, kúpim vylúskané. Dobre je skladovať ich v chladničke, alebo krátko sterilizovať v uzatvorených zaváracích pohároch. Vlašské orechy obsahujú až 70% tukov – zdraviu prospešné nenasýtené mastné kyseliny. Ich pravidelná konzumácia prospieva zdraviu. A viete si predstaviť Vianoce bez orechových koláčikov? Ja nie.

Klíčky

Klíčky nejedávam dlho, považovala som ich za potravu výlučne pre vegetariánov. Ale ako som klíčky ochutnala, nedám na ne dopustiť. Rada si ich pridávam do šalátov či na chlieb. Sú vitamínovou bombou pre náš organizmus, dajú sa vypestovať doma, akurát treba mať pri tom čas a hlavne nezabudnúť ich denne premývať. A samozrejme, nádoby na nakličovanie sú tiež potrebné. Nakličovať z našich zdrojov môžeme: zelené klíčky (redkvička, žerucha, ďatelinka, brokolica),   strukoviny  (fazuľa, šošovica, cícer),  obilniny (pohánka, jačmeň, pšenica).

Tabuľka vitamínov a minerálov ukrytých v “zimnej” zelenine a ovocí. Pomôže vám pri plánovaní stravy a dopĺňaní chýbajúcich vitamínov či minerálov v prírodnej forme.

2. Ako si vybrať vitamíny v lekárni

Poznáte ten pocit, keď si idete kúpiť vitamíny do lekárne a neviete ktoré si vybrať? Keď bezradne stojíte a snažíte si vybrať z ponúkaných balení, no rozum akosi pri tých odborných výrazoch prestal fungovať, nerozmýšľa a rozhodnutie neprichádza.? Vyberáte vitamín napr. podľa príchute, alebo podľa ceny prepočítanej na množstvo tabletiek? Ja to veľmi dobre poznám. A preto som sa rozhodla ďalšiu tému môjho článku venovať stratégii výberu vitamínov v lekárni.

Vďaka surfovaniu po nete a čítaniu rôznych článkov som začala študovať nielen zloženie potravín, ale aj zloženie liekov a rôznych vitamínových doplnkov. A všadeprítomná chémia ma nesklamala. Nachádza sa aj vo vitamínových doplnkoch – vo forme rôznych prídavných látok, ktoré sú potrebné napr. na vytvorenie pevnej tabletky,  na jej dochutenie, zafarbenie – proste na “zlepšenie” vlastností pôvodného produktu. Tak som zistila, že čím jednoduchšia forma vitamínových doplnkov, čím menej prídavných látok, tým sú vitamíny pre náš organizmus prospešnejšie.

Pred nákupom vitamínových doplnkov študujem informácie na internete a musím skonštatovať, že sa to naozaj oplatí. Na základe tohto postupu som  objavila úplne iné kritériá výberu než som používala doteraz. Už neprevláda cena či príchuť, ale zloženie či spôsob výroby vitamínov, alebo ich kombinácia.

Výber podľa zloženia

Ako vybrať vitamíny som sa rozhodla ukázať vám na konkrétnom prípade. Zvolila som si tri balenia vitamínu C.

Tabletky Celaskon, klasické tabletky, ktoré užívame asi najčastejšie. Ja ich prehltnem celé na sucho, alebo zapijem vodou. Výrobca ZENTIVA, Praha. Zloženie 250  mg kyseliny askorbovej a prídavné látky: kukuricový škrob, predželatínový kukuricový škrob, dihydrát edetanu dvojsodného, mastenec, sodná soľ stearylfumarátu, mikrokryštalická celulóza a hlinitý lak oranžovej žltej E 110.

Tabletky Megacéčko, tabletky na cmúľanie, ktoré som si presne takto aj vyžiadala v lekárni. Keďže obsahujú sladidlá, chuťovo sú naozaj vhodné na cmúľanie. Výrobca WALMARK,a.s. Třinec. Zloženie: L-askorbát sodný, kyselina L-askorbová, sladidlá (sorbitol, aspartam, acesulfam K, sacharin sodný)látky protispekacie (kyselina  stearonová, talk), stabilizátory (hydroxypropyl methylcelulóza, stearát horečnatý, hydroxypropylcelulóza), aroma pomaranč, farbivo (oxid titaničitý, paprikový extrakt), regulátor kyslosti (kyselina jablčná), bavlníkový olej. Najväčšie množstvo prídavných látok, niekotré z nich vo mne nevzbudzujú dôveru.

Prášok Vitamin C pulver, vyrobané v EU. Čistá kyselina L-askorbová v liekopisnej kvalite. Bez obsahu gluténu a laktózy. Je to čistý biely prášok a k baleniu je pridaná aj malá plastová odmerka. Tento prípravok som objavila v DM drogérii a v mojom rebríčku hodnotení sa umiestnil na prvom mieste.

Výber podľa postupu výroby

Rôzne vitamíny poznáme pod názvom, ktorý je pre ne charakteristický. Nezaujíma nás, ako sa vyrába. Keď ideme do lekárne, zvyčajne si pýtame jeho obchodný názov. To, čo nám ponúknu, zoberieme. Ale keď pred kúpou budete trochu študovať, zistíte napr., že vitamín C môžete kúpiť nielen ako kyselinu askorbovú (kyselinu L-askorbovú), ale aj ako askorbát vápenatý –  Ester C. V čom je rozdiel? Askorbát vápenatý je nekyslá forma vitamínu C, ktorá nedráždi žalúdok a preto je vhodná aj pre ľudí, ktorým kyselina askorbová spôsobuje problémy. Magnézium sa tiež vyrába rôznymi spôsobmi. Najnižšiu vstrebateľnosť má, ak je viazaný na oxid (cca. 4%). Omnoho lepšie sa vstrebáva horčík vo forme solí – laktát, citrát, glukonát, glycín a fosfát.

Výber podľa kombinácií

Je veľa vitamínov a minerálov, ktoré majú lepšie vstrebávanie sa do nášho organizmu v rôznych kombináciách.

Horčík sa lepšie vstrebáva s vitamínom B6. Kombináciou železa s vitamínom C sa zvýši obsorbcia železa. To isté platí aj pre zvýšenie absorbcie zinku – kombinovať s vitamínom C. Kombináciou vitamínu C a E sa zvýši ich antioxidačný účinok. Vápnik užívaný s vitamínom D má lepšiu absorbciu. Myslím si, že s kombináciou vitamínov a minerálov vám poradia aj v lekárni, len sa treba spýtať.

Upozornenie. Všetkého veľa škodí. Aj vitamíny a minerály konzumované v nadmernom množstve. Pokiaľ nemáte zdravotné problémy vystačia vám vitamíny získané konzumáciou ovocia a zeleniny. Tento spôsob prijímania potrebných látok je pre ľudský organizmus najprirodzenejší a najzdravší. Samozrejme, pokiaľ si plodiny pestujete sami, prípadne si ich kúpite od suseda či regionálneho dodávateľa. Plodiny kúpené v supermaketoch nemusia vitamíny obsahovať v dostatočnom množstve.

Môj tip na záver

Môj tip na záver je tiež spojený so spomienkami. Keď cítim vôňu mandaríniek, v mysli sa mi objaví Mikuláš. To bolo totiž obdobie, kedy sme ako deti dostávali mandarínky a pomaranče do balíčkov. A Vianoce nám na stôl priniesli aj grapefruity, banány, ananás a granátové jablká. Dnes sa nám tieto exotické plodiny spájajú so zvýšeným príjmom vitamínu C.

Vitamín C v našom tele hrá veľmi dôležitú úlohu. Pôsobí ako antioxidant, podporuje  vstrebávanie železa, stimuluje vývoj kostí, zubov a chrupaviek. Je zaujímavé, že väčšina živočíchov si  dokáže syntetizovať vlastný vitamín C, no človeku táto schopnosť produkcie vlastného vitamínu C chýba.

Dlho som si myslela, že najviac vitamínu C získam konzumáciou citrusových plodov, kiwi a granátového jablka. No pri surfovaní po nete som našla zaujímavé informácie o množstve prírodného vitamínu C v jednotlivých plodinách. Stačí kliknúť a môžete násjť 12 naj zdrojov vitaminu C.