Čokoláda patrí medzi moje najobľúbenejšie sladkosti. Mám rada čokoládové zákusky, torty, čokoládové polevy, čokoládové plnky v cukríkoch ale aj čokolády z obchodu. Táto moja čokoládová vášeň ma doviedla do predajne na okraji Banskej Bystrice, kde predávajú ručne vyrobené produkty z pravej čokolády. Okrem nákupu krásnych, oku lahodiacich praliniek, ktoré pošteklia všetky vaše chuťové poháriky, som sa pri rozhovore s majiteľom spoločnosti dozvedela veľa zaujímavého o čokoláde. Proste, objavila som svoj svet čokolády, o ktorý sa chcem s vami podeliť.
Od kakaovníka až po čokoládu
Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako sa tablička čokolády, ktorú sa práve chystáte zjesť, objavila tam, kde ste ju kúpili? Čo všetko sa muselo udiať, kým sa čokoláda dostala na pulty v obchodoch? Ja som podnet k zisťovaniu výrobnej cesty čokolády dostala pri kupovaní vynikajúcich čokoládových výrobkov.
Kakaovník a kakaové bôby
Aby sme mohli hovoriť o čokoláde, musíme najprv hovoriť kakaovníku. Podľa starej indiánskej legendy kakaovník priniesol na zem aztécky boh Quetzalocoatl, ktorý ho ukradol v raji (asi preto má čokoláda takú lahodnú chuť). Kakaovník má svoj pôvod v amazonských dažďových pralesoch. Následne sa rozšíril do vlhkých oblastí trópov, do blízkosti rovníka.
Kakaovník je vždyzelený vysoký strom, ktorý bohato kvitne priamo na kmeni stromu. No veľké množstvo kvetov neznamená veľkú úrodu plodov, skôr naopak. Kakaovník máva málo plodov a tým pádom aj malé výnosy. Zrelé plody kakaovníka sú žltozelené až hnedé.
Získanie kakaových bôbov zo zrelých plodov je výlučne ručná práca. Vo vnútri plodov sa skrývajú kakaové bôby obalené mäsitou dužinou, ktoré sa preseknutím obalu uvoľnia a dajú sa do košov. Tu dochádza k fermentácii kakaových bôbov. Dužina vďaka vzduchu kvasí a oddeľuje sa od bôbov, ktoré vďaka fermentácii menia farbu aj chuť. Ďalším krokom je sušenie bôbov na slnku či v peci. Po týždni sušenia už sú bôby pripravené na ďalšie spracovanie. Teraz už ale u výrobcov kakaovej hmoty.
Kakaové maslo a kakao
Aby mohla vzniknúť lahodná, pravá čokoláda, je potrebné vysušené a fermentované kakaové bôby očistiť, rozdrviť a opražiť. V tejto fáze sa chuť kakaových bôbov zjemňuje a mení sa ich farba na sýto hnedú. Ďalej sa kakaové bôby melú v špeciálnych mlynoch, kde vzniká hnedá tekutá kakaová hmota. Časť vyrobenej kakaovej hmoty tvorí základnú surovinu pre výrobu čokolády. Z ďalšej časti kakaovej hmoty sa pomocou lisu získa kakaové maslo a kakaový koláč. Kakaové maslo sa používa na výrobu pravej, kvalitnej čokolády, prípadne v kozmetike. Kakaový koláč sa pomelie na kakaový prášok, ktorý pozná každá gazdinka.
Čokoláda – lahodná a kvalitná
Zmiešaním kakaovej hmoty s kakaovým maslom vzniká čokoláda. Na dosiahnutie požadovanej chuti pridáva sa do nej cukor, vanilka či iné prídavné látky. Aby bola jemná, kvalitná, s požadovanými chuťovými vlastnosťami, čaká ju ešte konšovanie. Je to miešanie teplej čokolády v konšovacom stroji, kde sa čokoládová hmota stáva homogénnou (kakaové maslo sa rovnomerne rozloží a vznikne hladká hmota). Tento proces je síce zdĺhavý, ale jeho skrátenie má vplyv na kvalitu čokolády. A potom už nasleduje len temperovanie čokolády – zohriatie, následné ochladenia a spätné ľahké zohriatie. Takto pripravenú čokoládu je možné odlievať do foriem rôznych tvarov a následne chladiť. Potom už len zabaliť a rozviesť do obchodov.
Pomerne zdĺhavá premena plodov kakaovníka na lahodnú čokoládu, čo poviete?
Ako som našla svoj čokoládový raj
Kedysi som jedla všetko, čo nieslo názov čokoláda, dnes si už z toho množstva čokoládových výrobkov vyberám. Stále je možné potešiť ma tradičnou Kofilou či Devou, ale aj kvalitnejšími čokoládami s vyšším obsahom kakaa. Mojou obľúbenou kombináciou je čokoláda s chilly, aj keď podľa mnohých táto kombinácia nejde dokopy. Mne jemne štipľavá chuť prelínajúca sa s lahodnou chuťou čokolády učarovala.
V súkromnej výrobni čokoládových produktov som sa objavila náhodou. Vedela som, že niekde v okolí Banskej Bystrice sa nachádza, ale nikdy som predajňu nenavštívila. Rozhodnutie zastaviť v predajni cestou z Banskej Bystrice na Staré Hory bolo spontánne, nepripravené a vôbec som nevedela, čo môžem očakávať. Auto sme zaparkovali hneď pri budove, kde sa predajňa nachádza. Parkovanie bez problémov, vstup do budovy tiež a privítanie bolo naozaj čokoládové – tá podmanivá vôňa čokolády si vás hneď získala.
Predajňa sa nachádza na poschodí, kde nás doviedol osobne pán majiteľ. Už cestou po schodoch moje chuťové poháriky naštartoval krásne upravený reklamný stolík s výstavkou produktov. A potom to prišlo!
Pralinky
Najprv mi oči padli na predajný pult plný krásne tvarovaných praliniek, od ktorých som už oči nevedela odtrhnúť. Tak najprv sme vyberali pralinky. Pri ich výbere nám pomáhal nielen popis, ktorý bol naozaj pri každom druhu, ale dostali sme aj podrobný výklad o ich obsahu. Dokonca sme našli aj pralinku osobnú, s menom, ktoré v najbližších dňoch bolo v kalendári. A tak sme kúpili pralinky nielen pre potešenie svoje, ale aj ako darček. Vybrané druhy praliniek nám zabalili podľa želania.
Tabuľková a lámaná čokoláda
Tabuľková čokoláda lákala svojim obalom – každý druh čokolády sme mohli vidieť vďaka jeho dômyselnému vyhotoveniu. Časť obalu bola priesvitná a tak sme mohli objavovať netradičné spojenie čokolády a ovocia či orieškov. V čokoláde boli celé kusy ovocia, čo jej dodávalo na výnimočnosti. Tabuľkové čokolády boli tmavé s rôznym percentom čokoládovej masy, mliečne a biele s rôznymi príchuťami. Z tabuľkovej čokolády sme si vybrali na ochutnanie domov 100% čokoládu, ktorá obsahuje výlučne kakaovú masu bez akýchkoľvek prísad. V malých množstvách čokoláda v vysokým obsahom kakaa je pre ľudský organizmus prospešná.
Lámaná čokoláda bola za sklom na pulte poukladaná na podnosoch. Tu ste videli nielen druh čokolády a prísad, ale mohli ste si vybrať aj aké veľké úlomky chcete a aké množstvo. Z lámanej čokolády som si vybrala tmavú s príchuťou chilly a naozaj chutila výborne.
V predajni nájdete aj iné produkty: čokoládové lízatká, čokoládové dražé, ovocie v čokoládové, čokoládovú hmotu rôznych príchutí s rôznym obsahom kakaovej hmoty vhodnú do čokoládových fondue či fontánok, kakaový bôb ale aj kakaové maslo. Počas roka tu môžete kúpiť aj sezónne čokoládové figúrky, či si dať urobiť čokoládové prekvapenie pre svojich blízkych. Kompletnú ponuku výrobkov a služieb nájdete na stránke spoločnosti.
Môj tip na záver
Aby som ostala verná zásade čítania informácií na obale tovaru tak pripomínam už neviem koľký krát. Nezabudnite čítať aj údaje na obaloch čokolády. Budete prekvapení, že väčšina čokolád, ktoré kupujete v obchodoch, neuvádza v zložení žiadne kakaové maslo, pripadne veľmi malý podiel. Nie, nie je to chyba, v týchto čokoládach sa kvôli cene kakaové maslo nahrádza rôznymi stuženými rastlinnými tukmi, najčastejšie palmovým tukom, ktorý sa získava z palmy olejnej. Jej pestovanie je veľký biznis vzhľadom na nárast spotreby palmového oleja. Rozširovanie palmových plantáži na úkor dažďových pralesov hlavne v Indonézii má značne negatívny vplyv na životné prostredie v danej oblasti. Likvidáciou pôvodného prostredia trpia nielen zvieratá a rastliny, ale aj pôvodní obyvatelia. A spotreba palmového oleja neustále stúpa.
zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/palmovy-olej-indonesie-biopaliva-dqn-/eko_euro.aspx?c=A160404_204555_eko_euro_kha
Taktiež sa do čokolády pridáva sójový lecitín, čo môže byť informácia potrebná hlavne pre ľudí s alergiou na sójové produkty.
Možno si poviete, že ako môžem písať o čokoláde, o tom ako ju milujem, keď som v predchádzajúcom článku písala o svojom chudnutí. No práve preto o tom píšem. Pretože ja sa snažím chudnúť spôsobom, akým sa budem stravovať, aj keď schudnem. A ja bez čokolády proste žiť nedokážem. Dokážem obmedziť jej skonzumované množstvo, vyberám si kvalitné druhy čokolády s nízkym obsahom cukru, ale bez nej proste žiť nikdy nebudem.
Niektoré fotky v článku boli použité so súhlasom majiteľa spoločnosti DANY-svet čokolády.